Αρχική σελίδα
 
 A-   A   A+ 
Μανώλης Τσαγκαράκης
 

Γεννήθηκα στο Κάιρο Αιγύπτου, όπου άρχισα και ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου στο ελληνόφωνο τμήμα της Αμπετείου Σχολής.

Κατοικώ και εργάζομαι στο Χαλάνδρι ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής. Έχω συν-ιδρύσει και διευθύνω το Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας, ΣΚΕΨΥΣ, στο οποίο συμμετέχω ενεργά ως πιστοποιημένος επόπτης και εκπαιδευτής. Το ΣΚΕΨΥΣ είναι μέλος της European Family Therapy Association, EFTA, και εκπροσωπείται στο Επιμελητήριο των Εκπαιδευτικών Κέντρων συστημικής και οικογενειακής θεραπείας EFTA-TIC.

Σπούδασα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ψυχολογία στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Συμμετείχα, εθελοντικά στην αρχή, στο πιλοτικό «Πρόγραμμα Απασχολησιοθεραπείας», το οποίο επόπτευε ο Παναγιώτης Σακελαρόπουλος και η Θέμις Καλλή και στη συνέχεια πήρα μέρος στο κλινικό πρόγραμμα του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

Ειδικεύτηκα στην Συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, συνεργάστηκα ως μέλος της κλινικής ομάδας του Εργαστηρίου και ανέλαβα τον συντονισμό του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ειδίκευσης.

Προσλήφθηκα στο Κολλέγιο Αθηνών αρχικά ως εκπαιδευτικός και υπό την ιδιότητα του ψυχολόγου δίδαξα τα σχετικά μαθήματα και διηύθυνα το Τμήμα Συμβουλευτικής γονέων και μαθητών του Λυκείου.

Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας ΕΛΕΣΥΘ και έτυχα ιδιαίτερης αναγνώρισης για την πολυετή συμμετοχή και προσφορά μου. Κατά την ίδια χρονική περίοδο συνέβαλα ενεργά, ως μέλος της καταστατικής επιτροπής, στη θεμελίωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας, ΕΘΟΣ.

Ενδεικτικά αναφέρω: από τις δημοσιεύσεις άρθρων ψυχοθεραπευτικού και ψυχολογικού περιεχομένου: ¨Γνώση και Βία στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής Σχέσης", από την επιμέλεια επιστημονικών εκδόσεων: F. Piltman "Άνδρες σε κρίση", Y. Agazarian: "Συστημοκεντρική Ομαδική Ψυχοθεραπεία", τα βιβλία για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο "Γονείς, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά" και επίσης για το Κολλέγιο Αθηνών και για το Δημόσιο, "Θουκυδίδης: Εμφύλιος Πόλεμος στην Κέρκυρα και Παθολογία του Πολέμου", την ενεργή συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό: "Systemic Hypothesis and the Therapeutic Dialogue: Factors Promoting Differentiation and Change in Therapy", "Αλλαγές στη μορφή της οικογένειας"

Κάτοχος των τίτλων ψυχολογίας EuroPsy, M.S., M.A. και του πιστοποιημένου από την AGPA τίτλου CGP του ψυχοθεραπευτή ομάδας. Κάτοχος επίσης κατ' επιλογήν του τίτλου ECP της Ευρωπαικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας E.Α.P.


Τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, ΣΕΨ, της Εuropean Family Therapy Association, EFTA. και ιδρυτικό μέλος των Εταιρειών: Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Θεραπείας, ΕΛΕΣΥΘ, Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας, ΕΕΣΚΕΨΟ και της Ομοσπονδίας ΕΘΟΣ.